מלבד תרופות ללא מרשם נגד עצירות, ניתן לבצע כיום טיפול בעצירות שיהיה יעיל ובטוח גם דרך שינויים בהרגלי התזונה והרגלי החיים. השינויים הללו יאפשרו לנקות את ה"לכלוך" מהגוף אשר פוגע בתפקוד מערכת העיכול וגורמים להופעת עצירות מבוגרים, ובאותה ההזדמנות אף לסגל לעצמנו הרגלים חדשים ובריאים - כגון פעילות ספורטיבית או הימנעות מצריכה של מאכלים מקמח לבן.
ראשית, נגדיר מהי עצירות. מטופלים אשר סובלים מאחת או יותר התופעות הבאות יוכלו להתחיל שינויים בהרגלי התזונה ואורח החיים כחלק מביצוע טיפול בעצירות: היציאות מלוות בקושי או בכאב, כמות היציאות יורדת לפחות משלוש פעמים בשבוע, וכן עשוי להתקיים קושי בלפחות רבע מכמות היציאות השבועית.
ואולם, שינויים בהרגלי התזונה יעילים רק נגד תופעות של עצירות מבוגרים אשר לא נחשבת כרונית. מטופלים אשר סובלים מתופעות עצירות מבוגרים למשך תקופה של יותר משלושה חודשים יצטרכו לבצע טיפול בעצירות דרך תרופות הניתנות בבתי המרקחת ללא מרשם - זאת משום שמחקרים שונים מצאו חוסר אפקטיביות בשינויים תזונתיים או הרגליים נגד עצירות כרונית. כ20% מהסובלים מתופעות של עצירות כרונית דיווחו שהם לא חשו הקלה בתסמינים או בהיעלמות התופעה בכלל לאחר שינויים אלה.
מטופלים אשר סובלים מתסמינים אלה לתקופה של פחות משלושה חודשים יוכלו לערוך מספר שינויים בתזונה ובאורח החיים. מומלץ להקפיד על שתייה מספקת של מים מדי יום, וזאת בכדי לסייע לעיכול ולפעילות מערכת העיכול. כמו כן, צריכה מוגברת של מאכלים העשירים בסיבים תזונתיים אמור לסייע נגד עצירות - מדובר בעיקר על מאכלים המבוססים על קמח מלא, דגנים, וכן פירות וירקות עם הקליפה שלהם.
לצד אכילה מסוג זה, טיפול נגד עצירות יכול להתבצע גם דרך הפחתת כמות המאכלים בתפריט היומי המבוססים על קמח לבן - הנחשב לאחד מהגורמים השכיחים שמצריכים טיפול בעצירות. את הארוחות במהלך היום כדאי להקפיד לאכול בצורה מופחתת וקבועה - הקפידו על אכילה בזמנים ושעות מסודרות, תוך אכילת מספר ארוחות קטנות במהלך היום במקום צריכה של ארוחת גדולה אחת או שתיים. שינוי זה אמור לסייע לעיכול המזון, וכך לסייע בטיפול נגד תופעות של עצירות מבוגרים.